Print Page | Close Window

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜMΗ 6/6/12

Printed From: Kifines.com : Omonoia Fans
Category: Kifines.com
Forum Name: Ειδήσεις
Forum Description: Ειδήσεις
URL: http://forum.kifines.com/forum/forum_posts.asp?TID=3651
Printed Date: 24 Jan 2022 at 5:04am


Topic: ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜMΗ 6/6/12
Posted By: heisman
Subject: ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜMΗ 6/6/12
Date Posted: 06 Jun 2012 at 7:58pm

ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

 

 


Το ποδόσφαιρο μου… το ποδόσφαιρο τους

 

Το ποδόσφαιρο του καπιταλισμού δεν θα μπορούσε παρά να παίζεται εντός και εκτός γηπέδων, σύμφωνα με τους κανόνες, τα ήθη και «έθιμα» που χαρακτηρίζουν μια κοινωνία που έχει στο επίκεντρο της την ελεύθερη αγορά.

Σε μια κοινωνία, όπου αν και άλλαξαν οι μέθοδοι, ελάχιστα άλλαξε η ουσία από τη λίθινη εποχή. Ο νόμος της ζούγκλας, του ισχυρού, ζει και βασιλεύει και γίνεται μέρος της παιδείας μας από μικρά παιδιά.

Όταν λέμε κοινωνία, μια κοινωνία ανθρώπων, παραπέμπουμε στην αποχή του κοινωνικού συμβολαίου συμβίωσης και σεβασμού μιας κεντρικής αρχή. Ότι δηλαδή χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλο για να επιβιώσουμε. Αυτό όμως που μεταφράζεται για κάποιους από μας ως αλληλεγγύη, για κάποιους άλλους μεταφράζεται ως εκμετάλλευση. Οι δεύτεροι, χρειάζονται να ζουν με κάποιους άλλους διότι πως θα μπορούσαν να είναι αυτοί πλούσιοι αν δεν ήταν κάποιοι άλλοι φτωχοί; Πως θα μπορούσαν να είναι εκμεταλλευτές αν δεν υπήρχαν εκμεταλλευόμενοι. Θύτες χωρίς θύματα.

 

Έτσι λοιπόν η κοινωνία μας, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη, δομήθηκε, σε ατομικό αλλά και διακρατικό επίπεδο, με επίκεντρο της την αποθέωση του ανταγωνισμού. Οι ανταγωνιστικές όμως σχέσεις αναπόφευκτα, πέρασαν σε όλα τα επίπεδα και εκφάνσεις της.

Το ποδόσφαιρο ως το δημοφιλέστερο παιχνίδι στον κόσμο, εκτός ΗΠΑ,  αντανακλά σε βάθος χρόνου, την εκάστοτε κοινωνία και τους μετασχηματισμούς της.

Οι Βραζιλιάνοι παίζουν μπάλα ωσάν να χορεύουν στο καρναβάλι, οι Γερμανοί πειθαρχημένοι, βάζοντας το σύνολο πάνω από όλα, οι Άγγλοι οργανωτικοί, σκληροί, παραδοσιακοί , χωρίς ποιότητα, οι Αφρικάνοι δυνατοί σαν άλογα αλλά ακατέργαστα διαμάντια οι περισσότεροι, οι Έλληνες περήφανοι και παθιασμένοι, ενθουσιώδεις και αλλοπρόσαλλοι στις αντιδράσεις τους.

Οι νευρώνες του εγκεφάλου αλλά και η εκγύμνασή τους είναι σημαντικοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο. Είναι ένας από τους κύριους λόγους που μπορούν να διαχωρίσουν έναν που απλά παίζει μπάλα από έναν ποδοσφαιριστή.

 

 

Αναφερόμενος στον τίτλο στο δικό μου ποδόσφαιρο, δεν εννοώ την κατάσταση της τελευταίας δεκαετίας (κρίση, εκατομμύρια, κόκκινοι φάκελλοι, παράγκες διαιτητών, σαπίλα κατεστημένου κουτσοκούμνη) αυτά όμως είναι τα αποτελέσματά της. Εννοώ περισσότερο τον κοινωνικό μας βίο τα τελευταία 25 με 30 χρόνια. Από το 1980 περίπου αρχίζω να θυμάμαι ζωντανά το ποδόσφαιρο αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στους ανθρώπους γύρω μου. 32 χρόνια μετά αρχίζω να κατανοώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μου είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση είτε θέλουν να τα καταλαβαίνουν με τον τρόπο που τους συμφέρει. Και όσο αλλάζαμε δεκαετία αυτό γινόταν πιο έντονο. Σαν μια αρρώστια που είναι κολλητική και συνεχώς εξαπλώνεται σε σημείο που να έγινε επιδημία.

Στην χώρα της ατιμωρησίας, του πραξικοπήματος, της φοροδιαφυγής με βούλα, των ανώνυμων εταιρειών, των βουλευτών νομικών συμβούλων των τραπεζών, των αμυντικών μιζών (γεια σου Σωκράτη, γεια σου Μανώλη, γεια σου Παντελή!!)… στην χώρα του choco prince πριγκιπόπουλου που του έκλεψαν το γλειφιτζούρι κοκοράκι και δεν το χωνεύει, του Νίκου του Τασάκια που κατουρά πάνω του που την χαρά του για το Μαρί… στην χώρα του υιού του εφταήμερου, του ΕΛΑΜ, της σβάστικας και των πορτοκαλλί… στην χώρα των τραπεζών παρακράτος που βγάζουν πάνω μας τα σπασμένα… του απεριτίβο, των σφηνάκιων και της ποιοτικής διασκέδασης… την χώρα των s300 που δεν είδαμε, των 200,000 προσφύγων που ακόμα πασχίζουν να αγοράσουν οικόπεδα για τα παιδιά και τα εγγόνια τους από τους έχοντες… την χώρα που τα πεζοδρόμια είναι ακόμα πάρκινκ και οι χώροι αναπήρων πάρκινκ πολυτελείας για λιμουζίνες κυριών… την χώρα που τα Μίντια έχουν την τιμή τους και την εξαργυρώνουν σε κάθε εκλογές… την χώρα που δεν χρωστάμε παρά μόνο τα σώβρακα που φοράμε στις τράπεζες για τα ακριβά αυτοκίνητα και τις τσάντες versace, που οι πλαστικές πάνε σύννεφο και το κέρατο δεν συμμαζεύεται…. που το πορτοκαλί στα φανάρια σημαίνει πράσινο (!!) και οι πεζοί περπατάνε ακόμη στην άκρη της ασφάλτου και ας έχει πεζοδρόμια…την χώρα που δεν ανέχεται να έχει αριστερό πρόεδρο και ας τον ψήφισε (και ας έχει κάνει πατάτες) διότι το οικονομικό κατεστημένο αποφάσισε πως του δημιούργησε προβλήματα… την χώρα που όσο και να κλέψεις δεν τιμωρείσαι εάν είναι πάνω από 100 χιλ ευρώ… που ο κόσμος πιστεύει στα αλήθεια σε ένα κοντό ζαόμματο με γραβάτα με φωνή κατίνας… που η προπαγάνδα, κυρίως από τα ΜΜΕ, οργιάζει και κατευθύνει τη μάζα προς τα εκεί που έχει συμφέρον, αδιαφορώντας για το κακό που μπορεί να προκαλέσει στην ίδια την χώρα…

 Σε αυτή την χώρα οι πολίτες έχουν γίνει παρτάκηδες…και πώς να γινόταν διαφορετικά.  Κοιτάνε πως να βολευτούν και να σπαταλούν αδιαφορώντας για την εντιμότητα και την ικανότητα. Ο θεός μας είναι το χρήμα.

 

Ας μην έχουμε παράπονο από τον κάθε ποδοσφαιριστή που κάνει ότι κάνουμε πολλοί από μας στο δικό μας χώρο… απλά σε εμάς δεν μαθαίνεται διότι δεν παίζουμε ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχουν πια εργοδότες που έχουν οικογενειακή σχέση με τον εργαζόμενο τους, ούτε εργαζόμενοι που πραγματικά αγαπούν την επιχείρηση τους… διότι οι σχέσεις των ανθρώπων δεν είναι πια τέτοιες. Θέλαμε επαγγελματισμό… ορίστε τον επαγγελματισμό, με τα καλά και τα κακά του.

¨Όχι, δεν δικαιολογώ τον βρούλλον. Εξάλλου πήρε από μας πολύ περισσότερα από όσα έδωσε… δηλαδή σχεδόν 1%. Αλλά ο βρούλλος δεν είναι η αιτία αλλά το αποτέλεσμα. Δεν υπάρχουν πια Μανωλάδες που να λένε όχι στα 400 εκατομμύρια του Κόκκαλη (1996…φυγή Μπάγεβιτς στο Ολυμπιακό) διότι αυτή η κοινωνία δεν γεννάει πια Μανωλάδες…αλλά φασολάδες.

Κάντε έναν παραλληλισμό της κοινωνίας, με το τι συμβαίνει στο ποδόσφαιρό μας τις τελευταίες αυτές δεκαετίες. Πόσοι ποδοσφαιρικοί παραγοντίσκοι, μεσάζοντες, διαιτητές και άλλοι περιφερειακά εμπλεκόμενοι ασέλγησαν πάνω στο άθλημα. Πώς λειτούργησαν οι φίλαθλοι; Τους ένοιαζε η αξιοκρατία ή μόνο οι επιτυχίες αδιαφορώντας για τα μέσα που θα επιτευχθούν; Πόσες φορές οργανωμένες ομάδες φιλάθλων διαμόρφωσαν καταστάσεις; Ποιοι ανέχονται τη βία και τα επεισόδια επιλεκτικά και αδιαφορούν για την απάλειψη τους ενώ άλλού σχίζουν τα ιμάτια τους; Η ενημέρωση από τα «μέσα» γίνεται με γνώμονα την αντικειμενική μεταφορά των πραγματικών γεγονότων ή με σκοπό να εξυπηρετήσουν κάποια συμφέροντα, να κατευθύνουν και να πουλήσουν;

Η κοινωνία μας βούλιαξε σαν χάρτινο καράβι… σε αξίες και σε ήθος. Η ανθρωπιά, το ήθος και η τιμιότητα, έφθιναν. Η αξιοπρέπεια έχει σχεδόν ξεθωριάσει από τις προτεραιότητές μας. Επιλέγουμε να ακολουθούμε τους οποιουσδήποτε, υποστηρίζοντας τα στραβά που βλέπουμε ,είτε από βόλεμα είτε από εγωισμό, πάντα με γνώμονα το προσωπικό συμφέρον. Αυτή είναι η τη ζωή μας, αυτό είναι και το ποδόσφαιρο μας.

Κάθαρση στην κοινωνία μας δεν έγινε, ακόμα τουλάχιστον. Στο ποδόσφαιρό μας; Πως είναι δυνατόν!

Εάν πραγματικά επιθυμούμε ένα καλύτερο ποδόσφαιρο, με ήθος, με ανθρωπιά, με εντιμότητα και ακεραιότητα, ας αρχίσουμε από μας και τα παιδιά μας.  Ας αλλάξουμε, ή μάλλον ας φέρουμε την παλιά φιλοσοφία. Ότι δηλαδή το ποδόσφαιρο όπως και η ζωή είναι εδώ για να τα χαιρόμαστε και όχι να τα καταστρέφουμε.

 
Replies:
Posted By: philosophos
Date Posted: 06 Jun 2012 at 8:56pm
Φίλε της κοκκινης γραμμής εν μπορείς να φανταστείς πόσο με εκφράζει τούτο το άρθρο.

Είναι μάλιστα ένας τρόπος σκέψης που εν εκφράζεται πολιτικά αυτή τη στιγμή, ούτε καν που τους αριστερους...

Μπράβο και πάλι μπράβο.

Εθκιάβασα το έσιει λλίη ώρα και εν μπορώ να το φκάλω που το νου μου...
Posted By: Petra
Date Posted: 06 Jun 2012 at 9:17pm
Ta sugxaritiria mou gia to arthro. Poso dikaio esheis....!!!!Clap

-------------
http://www.youtube.com/watch?v=keAVw9VixOI


Posted By: PrOdIgY
Date Posted: 06 Jun 2012 at 9:27pm
Hail


Posted By: DailyNews
Date Posted: 06 Jun 2012 at 9:34pm
kataplikto to arthro kai nomizw den mporouse na graftei kalytera i oli katastasi..pragmatika einai eksairetiko


Posted By: RudeBadBoy
Date Posted: 06 Jun 2012 at 9:35pm
respect

-------------
' Την ξεπουλήσατε στο γιουσουρούμ, για ένα κουστούμ ... 'Posted By: Geomonoia99
Date Posted: 06 Jun 2012 at 9:40pm
Hail respect kai mono!


Posted By: bebevic
Date Posted: 06 Jun 2012 at 9:40pm
to mono post ton telefteo mina pou aksizei tis prosoxis mas...  ena megalo BRAVO...
 


Posted By: dickys
Date Posted: 06 Jun 2012 at 10:24pm
skorpismenes skepseis sto myalo olon mas epitelous empikan se ena e3eretiko arthro. mpravo ekfrazei me 100%

-------------
"ALL THEY'VE DONE, IS MAKE US STRONGER THE SLEEPING GIANT,IS ASLEEP NO LONGER"


Posted By: heisman
Date Posted: 06 Jun 2012 at 10:29pm
Να μας έγραφε τζιαι λλίο πιο συχνά μόνο!
Χίλια μπράβο στο σύντροφο για το άρθρο


-------------


Posted By: mike had
Date Posted: 06 Jun 2012 at 10:41pm
Φιλε heisman  εισαι απολυτως σωστος. Το ποδοσφαιρο εμπορικοποιηθηκε εντλεως λογω του συστηματος που ολα κερδιζονται με το χρημα.
Καποτε, ελεγεν μου ο παππους μου οτι οταν επαιζε η ΟΜΟΝΟΙΑ ουλλα τα παιδια επεριμεναν να παν στο γηπεδο που επεζαν να την δουν και να χαρουν. Να βλεπουν τους παιχτες που αγωνιζονταν για την νικη που ηταν να τους δωσει χαρα ΟΧΙ μονο σε τζινουσ αλλα τζε στον κοσμο. ΤΩΡΑ οι πλειστοι παιχτες παιζουν για τα λεφτα τζε τιποτε αλλο.
Επισης οι διοργανοσεις οπως EURO , MUNDIAL ειναι οι μονες διοργανωσεις που μπορουν να αναδειξουν την μαγεια του ποδοσφαιρου. Οι παιχτες παιζουν για την χωρα τους. Αλλα πλεον οπως παει να γινει τζε τουτα τα γεγονοτα εμπορικοποιησαν τα τελια...


-------------
Γαμα τους και γω θα τραγουδω


Posted By: heisman
Date Posted: 06 Jun 2012 at 10:45pm
Φίλε δεν είναι δικό μου το άρθρο.
Το άρθρο το έγραψε ο «ΚΟΚΚΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ» και μου το έστειλε να το βάλω εδώ προσωρινά μέχρι να δουλέψει ξανά η κύρια σελίδα του σάιτ.-------------


Posted By: bebevic
Date Posted: 06 Jun 2012 at 10:45pm
prepei na'se polla kotsinos esy re syntrofe... proto post oloisha stin kokkini grammi...
en tze esygxistikes me to traoudi ennen?


Posted By: mike had
Date Posted: 06 Jun 2012 at 11:11pm
ahahah . RE bebevic kamia sxesi ixa tze pio pallia account damesa alla pou ton polli to tzero e3iasa to. tze evalan to ar8ro mes to omonoianews tze empika na tou apantiso me neo account :P
 tze en tze i3era oti eshi istoselida <<KOKKINI GRAMMI>> :P


-------------
Γαμα τους και γω θα τραγουδω


Posted By: galatis
Date Posted: 06 Jun 2012 at 11:31pm
Apo ta kalytera arthra pou diavasa pote - oxi mono se forum / blog etc alla genika. Bravo ston arthrografo.

-------------
Disclaimer: Any material I post from any third party sources do not reflect in any way or form my agreement/disagreement/endorsement unless explicitly stated.
We have met the enemy and he is us


Posted By: Colon
Date Posted: 07 Jun 2012 at 2:12am
E TZE PARAKATO? OKAY POLLES ALITHKIES TZE OLA EINAI KATANOITA KAI TA GRAFOUMENA TOU FILOU ME VRISKOUN SYMFONO. PROSPATHO NA EVRO OMOS "TO ITHIKON DIDAGMAN" TOU ARTHROU ALLA DEN TO VRISKO Ouch!

-------------
Kasalla!
Drink doch ene met.


Posted By: pirate999
Date Posted: 07 Jun 2012 at 2:46am
Η καλύττερη κουβέντα είναι τούτη: "32 χρόνια μετά αρχίζω να κατανοώ ότι οι περισσότεροι άνθρωποι γύρω μου είτε δεν μπορούν να αντιληφθούν τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση είτε θέλουν να τα καταλαβαίνουν με τον τρόπο που τους συμφέρει."

Δυστυχώς ρε φίλε τζίνο που κατηγορείς, κάμνειςτο τζιαι εσύ ο ίδιος.  Με άλλα λόγια, ερμηνέφκεις τα γεγονότα στην Κύπρο μονοδιάστατα. Εν μεσω πλην σαφώς λαλείς μας ότι οι υπέθυνοι για τα κακά της κοινωνίας και κατ' επέκταση του ποδοσφαίρου είναι το ΔΗΣΥ, τα τσιράκκια του κτλ...

Εν θα συμπληρώσω τους άλλους υπεύθυνους γιατί εννεν τούτος ο σκοπός μου.

θέλω απλά να πω πως κάτι που δεν κάμνουμε εμείς οι ίδιοι, εν γίνεται να περιμένουμε να το κάμουν οι άλλοι...


Posted By: Mike2323
Date Posted: 07 Jun 2012 at 3:12am
ta sevh mou ston mouxtarh...

-------------


Posted By: iliadis
Date Posted: 07 Jun 2012 at 9:01am
ekpliktiko arthro. Clap
-------------
EIS'AROSTIA MOU KAI GIAFTOOO
MAKRIA SOU LEPTO DEN MPOROOO
KI AS LEN POS DEN EIMAI KALAAA
TO MYALO MOU TO EXASA PIAAAA
SAGAPOOOOOOOOOOOOOOOOOO


Posted By: mixaliscy5
Date Posted: 07 Jun 2012 at 9:35am
μιας κεντρικής αρχή.
Αυτή είναι η τη ζωή μας
Σαστε τα ενας τουτα τα 2 τα σημεια.

Ωραιο αρθρο αλλα εν σαννα τζαι λαλει σου βαωστα, εν εχουμε ελπιδες Cry
Τζαι εγω ωσπου ζω θελω να ελπιζω, κατα τ`αλλα πολλα καλον αρθρο.


-------------
Το καπιταλιστικό σύστημα σε αφήνει να είσαι ότι θέλεις, φτάνει να κάνεις ότι θέλει.

Mixaliscy4Posted By: costas74
Date Posted: 07 Jun 2012 at 11:49am
εγώ νομίζω ο "ποιητής" δεν θέλει να δώσει κανένα ηθικό δίδαγμα. Απλά κρούει ετεροχρονισμένα ίσως, τον κώδωνα του κινδύνου. Κάμνει διαπιστώσεις που όλοι μας με καθαρό μυαλό και ποοδευτική σκεψη καναμε κάποια στιγμή. Και δεν στέλλει απαισιόδοξο μύνημα διότι αναφέρεται σε μια κοινωνία που υπήρξε πριν 20-30 χρόνια(όχι πολύ μακρυά) που ήταν πολυ καλύτερη... και εξαρτάται από μας να την αλλάξουμε και πάλι αρχίζοντας να βλέπουμε το ποδόσφαιρο και την ζωή με μία πιο υγειή ματιά.-------------
Η Ομόνοια δεν είναι απλά μία ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι η ιστορία μίας ολόκληρης γενιάς κατατρεγμένων που κράτησαν την ιδεολογία τους ψηλά και την γιγάντωσαν. Υπάρχει από το λαό, για το λαόPosted By: idiotropoc
Date Posted: 07 Jun 2012 at 12:03pm
Εχουμε διαβασει δεκαδες φορες τετοιου ειδους αρθρα με παρομοια θεματολογια.

.Χαμενος χρονος.

Η ΟΥΣΙΑ ΕΝ ΣΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΟΧΙ ΣΤΑ ΑΡΘΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΩΡΕΙΑ.


-------------
Στη καρδια μου εκανες καταληψη,γι αυτο και εγω "παρκαρω προκαταληψη"


Posted By: costas74
Date Posted: 07 Jun 2012 at 12:19pm
ΣΩΣΤΟΣ Ο ΙΔΙΟΤΡΟΠΟΣ!!!

οπότε εσύ κάνε αυτό που εξαρτάται τουλάχιστον από σένα..Smile

άρχισε από αυτό που μπορείς να κάνεις...

τον εαυτό σουWink

-------------
Η Ομόνοια δεν είναι απλά μία ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι η ιστορία μίας ολόκληρης γενιάς κατατρεγμένων που κράτησαν την ιδεολογία τους ψηλά και την γιγάντωσαν. Υπάρχει από το λαό, για το λαόPosted By: xasampoulli
Date Posted: 07 Jun 2012 at 12:25pm
“You must be the change you want to see in the world.” Mahatma Gandhi 


Posted By: heisman
Date Posted: 07 Jun 2012 at 12:31pm


-------------


Posted By: chris-core
Date Posted: 08 Jun 2012 at 5:34pm
bravo katapliktiko arthro!

-------------
LOS FASCISTAS NO PASARAN..!!Print Page | Close Window